Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

INFOAVOND: Een klimaatrobuust en weerbaar landschap in de Voerstreek

Parochiezaal ['s-Gravenvoeren]

Evenement info
Datum: 20 juni 2023
Tijd: 20:00
Locatie: Parochiezaal
Adres: Pley 's-Gravenvoeren
Details

Voeren krijgt nog regelmatig te maken met overstromingen en modderstromen. Denk maar aan de zomer van 2021. Maar ook hitte en droogte zorgen voor problemen. Ondergelopen huizen, modder op de weg, lagere oogsten, schade aan brughoofden en stress voor planten- en diersoorten, bezorgen de Voerenaar regelmatig kopzorgen.

Helaas dwingt de klimaatverandering ons om te leren leven met zowel extreme regenval als langdurige droogte. Toch kunnen we zelf het landschap een handje helpen, zodat het beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom werken het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de gemeente met heel wat partners samen in het project “Water-Land-Schap” om het Voerense landschap meer klimaatrobuust in te richten.

Ook jij kan helpen!

We kiezen voor natuurlijke oplossingen in het hele landschap zodat het waterbergend vermogen van onze valleien verbetert en het landschap beter bestand is tegen de grillen van het klimaat. Zo’n aanpak begint in de kleinste haarvaatjes van ons landschap. Als we bijvoorbeeld het water op de hoger gelegen plateaus beter laten insijpelen in de bodem, verminderen we problemen in de lager gelegen gebieden. Zo herstellen we de waterbalans en creëren we een duurzaam watersysteem, dat bovendien goed is voor de biodiversiteit. Waar door het uitgesproken reliëf extreem veel water afstroomt en samenkomt in de beekdalen en daar voor wateroverlast zorgt, krijgen beken meer ruimte om te meanderen of moeten landschappelijk geïntegreerde waterbuffers soelaas bieden. Het resultaat: een weerbaar watersysteem. De komende drie jaar gaan we met deze problematiek aan de slag. We willen je graag vanaf het begin hierbij betrekken en informeren over wenselijke en mogelijke maatregelen.

Interesse? Kom naar de infoavond!

Meer weten of meedoen? Kom dan naar de infoavond op 20 juni om 20u in de parochiezaal van
‘s-Gravenvoeren. We gaan graag met jou in gesprek over onze aanpak. Schrijf je in via info@rlhv.be.

Lukt dat niet? Van 21 tot 28 juni organiseert het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een infomarkt en zittingsdagen rond dit thema. Je kan dan tijdens de openingsuren in het gemeentehuis van Voeren langskomen met al je vragen en ideeën (ma-vr 8-12u, ma 16-19u, woe 14-16u).

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Christel Cornelissen van het RLHV (christel.cornelissen@rlhv.be of
0472 78 46 00)

Toevoegen aan Google kalender

Voeg nu toe