Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Onthulling monument crash bommenwerper WOII in Teuven

Dorpshuis [Teuven]

Evenement info
Datum: 26 augustus 2023
Tijd: 14:30
Locatie: Dorpshuis
Adres: Gieveldstraat 1 Teuven
Details

Op zaterdag 26 augustus 2023 wordt er een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Amerikaanse B17F bommenwerper die op 17 augustus 1943 neerstortte in het dorp Teuven Deze crash vond plaats in de straat Sinnich tegenover huisnummer 51.

De 10-koppige Amerikaanse bemanning wist het vliegtuig op tijd te verlaten en overleefde allen de oorlog.

Nadat het vliegtuig was neergestort, rende Yves de Secillon naar de crash plaats om te zien of er nog overlevenden in het vliegtuig waren, deze heroïsche daad kostte hem door de ontploffing van het vliegtuig zijn leven.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat deze crash plaatsvond en gezien het feit dat Teuven nog geen monument heeft ter nagedachtenis aan onze Amerikaanse bevrijders, heeft de heemkundevereniging Heem en Natuur Voeren in samenwerking met de gemeente Voeren, Erfgoed Haspengouw en CERA het initiatief genomen om hulde te brengen aan de Amerikaanse bevrijders die naar onze contreien kwamen om hun leven te riskeren voor onze vrijheid.

Het thema van deze ceremonie is “Do not forget”.  In het kader van dit thema zal er in het dorpshuis een tentoonstelling geopend worden die gedurende 2 dagen te bezichtigen is.

Programma:

14.30 uur : Opening kampement WOII en tentoonstelling ‘Do not forget’, Dorpshuis Teuven.
17.30 uur : Ontvangst genodigden in Dorpshuis Teuven, Gieveldstraat 1 in Teuven.
18.00 uur : Verplaatsing naar Sinnich 51.
18.30 uur : Ter plekke gekomen zal een ceremonie plaatsvinden met aansluitend de onthulling van het monument & flyover historisch vliegtuig uit WO II.
19.30 uur :  American bar met kampvuur, muziek, spijs en drank in de weide achter Dorpshuis.

Toevoegen aan Google kalender

Voeg nu toe